Η έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σκυλάκου στη Roma Gallery

Την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019, στις 19:00, η ROMA GALLERY έχει τη χαρά να παρουσιάσει την έκθεση του Βασίλη Σκυλάκου με τίτλο «εδώ κι εκεί και παντού».Η έκθεση, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου, περιλαμβάνει έργα από όλες σχεδόν τις περιόδους της καλλιτεχνικής πορείας του Σκυλάκου. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα ξύλινα αφαιρετικά τρίπτυχα (1963), οι σιδερένιες στήλες (1973), οι νεκρές φύσεις από πλαστικά παιχνίδια και συσκευασίες (1981), οι επιχρωματισμένες λαμαρίνες (1984), οι στρογγυλές επιφάνειες από καρούλια καλωδίων (1989), τα ready-mades (1994-1995), μια σειρά έργων με κολάζ (1988-1997), καθώς και μια επιλογή από χειροποίητα κοσμήματα του καλλιτέχνη. Τέλος, εκτίθεται το Παιχνίδι (1974-1975), μια πρωτότυπη παραλλαγή του εκκρεμούς του Νεύτωνα, το οποίο πρωτοεκτέθηκε στην ομαδική «Πρόταση για παιχνίδι» που διοργάνωσε η Αίθουσα Τέχνης Δεσμός το 1975.

Ο Βασίλης Σκυλάκος (1930-2000) ήταν ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης, από τους πιο χαρισματικούς της μεταπολεμικής γενιάς. Εκτός από ζωγράφος και γλύπτης, υπήρξε διακοσμητής εσωτερικών χώρων, σχεδιαστής κοσμημάτων και παλαιοπώλης. Το έργο του ταυτίστηκε με την τέχνη της συναρμογής (assemblage), ενώ συσχετίστηκε με διάφορες τάσεις και κινήματα, όπως συσσώρευση, αντι-τέχνη, περιβάλλον, Junk sculpture, Mobile, νεοντανταϊσμός, Nouveau Réalisme και Pop Art.
Η δουλειά του Σκυλάκου εδράζεται στο συναίσθημα παρά στη διάνοια. Η συνήθεια της συλλογής άχρηστων και ευτελών αντικειμένων, τα οποία έβρισκε στο δρόμο και σε παλιατζίδικα, υποδεικνύει μια ασυνήθιστη, ιδιαίτερη έλξη προς την ύλη. Στην περίπτωση του Σκυλάκου η έλξη αυτή ήταν αλληλένδετα δεμένη με τη μεταμόρφωση και το ζωντάνεμα των πεταμένων υλικών: «Η δουλειά μου άρχιζε πάντοτε από το οριακό εκείνο σημείο όπου κάτι άλλο είχε οριστικά αχρηστευτεί, είχε χάσει κάθε λόγο ύπαρξης, κάθε προηγούμενη λειτουργία. Μ’ ενδιαφέρει να δώσω ζωή σε ό,τι δεν χρειάζεται πια, να κάνω ορατό ό,τι δεν υπάρχει», δήλωνε ο ίδιος.

«Εδώ κι εκεί και παντού»
 Επιμελητής: Χριστόφορος Μαρίνος
Διάρκεια έκθεσης:
07/11 – 07/12  2019

Παλαιότερες